IMO EX ANIMO

Din adâncul sufletuluiUltima actualizare  13.04.2017
Nr. vizite


Asociaţia ”IMO EX ANIMO !„

Moto: „Şi râma lasă o urmă!” (1)
„Mai ales după ploaie!”(2)

   Acestea sunt cuvintele care, pe lângă ADEVĂRURILE SCRIPTURISTICE, mi-au marcat viaţa, cred, pentru totdeauna. Ca atare, încă din primul an de preoţie (1974) m-a frământat năzuiţa de a conecta tineretul la viaţa comunitară, din toate punctele de vedere (pozitive).
   În vremurile apuse, libertatea de exprimare fiind asemenea unui autovehicul „gripat”, de-abia după 1989, situaţia s-a schimbat radical, ajungându-se chiar la extremă. Pentru a găsi calea de mijloc, a trebuit să observ ce se petrece în jurul meu. Astfel, am aflat că în capitala ţării există organizaţia World Vision (3). Încă din anul 2003 ştiam de art. 57 alin. 4 din Legea 571, referitoare la cei 2% din impozitul plătit de bugetari către Stat, ce pot fi direcţionaţi către ONG-uri.
   M-am hotărât şi cu ajutorul calificat al doamnei avocat Ciupercă Aurelia din Slobozia, am înfiinţat asociaţia nonguvernamentală „IMO EX ANIMO !” (DIN ADÂNCUL SUFLETULUI !) la data de 5-12-2005, care îşi propune să stimuleze tinerii (mai ales elevi) în desfăşurarea de activităţi care să-i ajute a-şi clarifica propriile nelămuriri, incertitudini, de a învăţa să discearnă valorile şi să-şi afirme propriile valori. Tinerii sunt în căutarea de alternative pozitive în care să se regăsească cu tineri de aceeaşi vîrstă în procupări şi aspiraţii comune, care să le întărească stima de sine şi construirea unei personalităţi armonioase. Se are în vedere insuflarea spiritului filantropic şi îndreptarea activităţilor spre persoanele nevoiaşe.
   Proiectul ce-mi acaparase gândirea, l-am susţinut verbal în anul 2006, în faţa unei comisii a World Vision, la sediul acesteia, din Bucureşti. Rezultatul: 2000 de dolari cu ajutorul cărora am achiziţionat 30 de fierăstraieşi mii de pânze de traforaj, menghine şi bancuri pentru lucrarea de traforaj, 4 mese de tenis de masă, palete şi foarte multe mingi de tenis de masă, 20 de cutii de şah cu piesele aferente, etc.
   Din lipsă de spaţiu pentru desfăşurarea activităţilor, am început cu lucrările de traforaj. Rezultatele fiind încurajatoare, am solicitat primăriei locale căminul cultural din Andrăşeşti, pentru a desfăşura jocul de tenis de masă. Timp de 2 ani, elevii de toate vârstele cât şi tinerii din sat au avut prilejul de a petrece momente de destindere, progresând în practicarea acestui sport.
   Se cuvine să subliniez că, în tot acest timp (2007-2011), asociaţia mea nu a primit nici un fel de ajutor din partea celor îndrituiţi s-o facă, singura sursă de existenţă constituind-o cei 2% (cererea 230) direcţionaţi de semnatarii cererii.
   Acestora le mulţumim profund că ne-au acordat încrederea şi le făgăduim că nu-i vom dezamăgi.
   Deşi bugetul asociaţiei este „subţire”, am întreprins câteva acţiuni filantropice, îndreptate spre azilele de bătrâni din Balaciu şi Fierbinţi Târg, spre persoane cu dizabilităţi din diferite zone ale judeţului nostru. N-am trecut cu vederea nici echipa de fotbal a comunei, căreia i-am oferit un rând de echipament şi câteva mingi de fotbal. An de an, am contribuit la desfăşurarea serbării Pomului de Crăciun, dăruind cadouri elevilor şi copiilor de la gradiniţa comunală.
   De curând, din luna ianuarie a anului 2012, lucrurile au luat o turnură de vis: domnul director al şcolii din sat, Sandu Iulian, ca reprezentant al corpului profesoral din şcoala Andrăşeşti îmi propune parteneriatul dintre asociaţia Imo ex animo şi şcoala Andrăşeşti. Trup şi suflet, într-o atmosferă de toată lauda şi cu sprjinul plin de bunăvoinţă al domnului profesor de sport, am demarat acţiunea de învăţare şi aprofundare a şahului în şcoală, acţiune ce se va desfăşura pe fondul atmosferei create de idealurile religios- morale creştin-ortodoxe, căci omul a fost zidit „după Chipul şi după Asemănarea lui Dumnezeu” (4).
   Avem nevoie imperioasă de spaţiu propriu pentru a desfăşura concomitent toată paleta de activităţi, cu un număr tot mai mare de participanţi.
   Oceanele şi mările sunt formate din picături !
   Cei ce vor deschide site-ul nostru (www.imoexanimo.ro) şi se vor convinge nu numai de entuziasmul nostru ci şi de realitatea a ceea ce facem, au posibilitatea să adauge câte o picătură sau mai multe, pentru susţinerea efortului nostru îndreptat către tineri, viitorul ţării.
   Ca mijloace: - cererea 230 (termen de depunere la administraţia financiară unde locuieşte semnatarul cererii - 25 mai a anului în curs), sau trimiterea cererii semnate, în plic, până la data de 10 mai a anului în curs, pe adresa:
                Preot ALBU ION (preşedintele asociaţiei)
                com. Andrăşeşti, cod postal 927025, jud. Ialomiţa

                Pentru cei care doresc să ne sprijine prin donaţii sau prin cererea 230:
                    - Asociaţia "IMO EX ANIMO", Andrăşeşti
                    - Cod Fiscal: 18410283
                    - Raiffeisen Bank
                    - RO45RZBR0000060007626499
                    - telefon 0730 470040


Vă mulţumim anticipat !


1. Vorbele înţelepte ale unui om în vîrstă de 95 de ani, din satul Poiana, jud, Ialomiţa, spuse în anul 1974.
2. Completare profundă a celor spuse mai sus, auzite de la un bătrîn de cca. 80 de ani, din Andrăşeşti, în 1996.
3. World Vision –organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia este concentrată asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile. Inspiraţi de valorile creştine, se lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie, gen.
4. Facerea 1, 26.